A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

МАСЛЯНУ ВІДСВЯТКУВАЛИ, ВЕСНУ ЗАКЛИКАЛИ В АНТОНІНСЬКІЙ ОТГ

Дата: 02.03.2020 12:38
Кількість переглядів: 303

Масляна — стародавнє слов’янське свято, яке проводили за сім тижнів до Великодня. Масляна — це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Неодмінний атрибут масляної — млинці мають ритуальне значення: круглі, рум’яні, гарячі — вони являють собою символ сонця, яке все яскравіше розгоряється, подовжуючи дні.

З цієї нагоди в п'ятницю 28 лютого 2020 року в приміщенні Антонінського Будинку культури  пройшли народні гуляння. Свято увійшло в традицію громади та відбувалося з ініціативи відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Антонінської селищної ради.

 До святкування Масляної долучилися  колективи художньої самодіяльності із сільських закладів культури громади, Антонінського Будинку культури, викладацький та дитячі колективи Антонінської школи мистецтв, Антонінського Будинку творчості дітей та юнацтва. Незабутні емоції глядачам подарували зразковий фольклорний гурт «Родовід» (керівник Т. Підберезна), гурт «Краплинки» (керівник К. Кондратюк), художні колективи Терешківського, Великосалиського, Великомедведівського сільських Будинків культури, Васьківчицького, Зеленецького, Великоорлинського, Кучманівського сільських клубів.

У приміщенні Антонінського Будинку культури   розгорнулося справжнє гуляння.  До уваги глядачів було представлено пісні, танці, хороводи. Усе це супроводжувалося частуванням гарячими медовими напоями, запашними  травяними чаями, узваром і, звичайно, млинцями.

Є така народна приказка: «На масляну співайте, грайте, усіх млинцями пригощайте!» Усі присутні були вражені кількістю млинців та розмаїттям начинок, які їм пропонували господині. Гостинні столи радували усіх  учасників свята як традиційними солоними та солодкими млинцями, так й оригінальними та нестандартними. Учасники та гості свята пригощалися під звуки місцевого духового оркестру.

Частування солодкими млинцями особливо порадувало дітей, а атмосфера святкового дійства дозволила прищепити інтерес до вивчення елементів народної культури, формувати уявлення про народні свята та обряди, виховати бережливе ставлення до збереження народних традицій та звичаїв.

День був дуже насичений позитивними емоціями. Дякуємо всім за організацію і проведення такого емоційного та радісного свята і сподіваємось, що відтепер нас чекають тільки успіх, щастя і нереально високі досягнення.

Прийшла пора Зимі на північ повертатись,

Тож хоче вона з нами попрощатись.

Дарує Масляну нам на прощання –

Свято веселе, зимове, останнє.

 

 

Олена МАРТИНЮК,

директор Антонінського Будинку культуриФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора