A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Відновлюємо спадщину Потоцьких!

Дата: 25.05.2020 16:16
Кількість переглядів: 798

Більше року діє в Антонінах «Музей Потоцьких». За цей час заклад прийняв понад 600 відвідувачів, що познайомилися з історією селища. Окрім просвітницької та популяризаційної діяльності, сьогодні заклад активно працює у напрямку збору експонатів та поповнення музейної експозиції.

Місцева влада та  жителі селища активно долучаються до цього процесу. Одним з них є КУХТА Іван Павлович. Нещодавно виходець з селища зробив свій вклад у розвиток «Музею Потоцьких», передавши на постійне експонування різні предмети побуту кінця XVIII – початку XIX століття.

Частину надходжень склав посуд: гранований скляний графін (фото 1), супниця (фото 2), молочник (фото 3), виготовлені Товариством виробництва порцелянових та фаянсових виробів М. С. Кузнєцова із фірмовою печаткою (фото 4).

Цікавим експонатом є гербова печатка на олові, діаметр якої складає 7 см. На жаль, предмет має незначні деформації, що не дозволяють точно встановити, якому із шляхетних родів він належав (фото 5).

Пан Іван передав також кілька предметів, що правдоподібно могли бути елементами інтер’єру й родини Потоцьких та інших заможних родин. Серед них мідний підсвічник, оздоблений рослинним орнаментом у вигляді листя та грон винограду (фото 6). Картина написана художником на прізвище Kozarski (фото 7, 8). На ній зображено сільський зимовий пейзаж. Картина написана олійними фарбами на полотні та прикрашена дерев’яною рамкою.

Дубовий дерев’яний стілець став останнім переданим експонатом. Предмет оздоблений різьбою ручної роботи, що зосереджена на спинці та ніжках стільця (фото 9).

Деякі з експонатів потребують реставрації перед експонуванням, проте такий крок дав поштовх до розвитку закладу і роботи у цьому напрямку. Ці предмети можна буде побачити у «Музеї Потоцьких» як елемент постійно діючої експозиції.

Висловлюємо щиру подяку КУХТІ Івану Павловичу за великий вклад у розвиток закладу та заохочуємо всіх мешканців селища та людей доброї волі проявити жест солідарності на шляху до розвитку відродження історичної спадщини селища і теж долучитися до цієї ініціативи.

 

Олександра МИКОЛІВ,

організатор культурно-дозвіллєвої діяльності

Антонінського Будинку культуриФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора