A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Єдиний рахунок для сплати податків – це просто і зручно

Дата: 02.11.2021 10:01
Кількість переглядів: 475

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує,  що Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 04.10.2019 N 190-IX, яким передбачено внесення змін до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з метою запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

З 01.01.2021 набрали чинності ст. 351 Кодексу та постанова Кабінету Міністрів України (далі - КМУ) від 29.04.2020  № 321, якою затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка (далі – Порядок).

Для початку хочемо повідомити, що єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади та державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

ГУ ДПС у Хмельницькій області повідомляє, щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки:

перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001 (далі – Повідомлення);

другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;

третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Стосовно платників, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/небюджетні рахунки.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

В той же час, ГУ ДПС у Хмельницькій області нагадує, що платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

Слід зазначити, що відповідно до вищевказаних норм податкового законодавства використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку. У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється , починаючи з 01 січня наступного календарного року.

Звертаємо увагу, що з початком використання єдиного рахунку платник зобов’язаний здійснювати сплату вищезгаданих платежів, тільки через єдиний рахунок. В іншому випадку такі кошти, сплачені на інші рахунки, вважаються помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ на переказ відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 із змінами та доповненнями.

Одночасно, звертаємо увагу платників, що єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з ПДВ, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

У випадку, якщо платник має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається таким платником за кожним відокремленим підрозділом.

Виходячи з вищенаданої інформації, Головне управління ДПС у Хмельницькій області має за мету плідну співпрацю з платниками області та створення комфортних умов при сплаті податків та зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора