A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Я брав участь у бойових діях, то як мені отримати статус УБД?

Дата: 27.04.2023 09:33
Кількість переглядів: 106

Не одноразово до нас звертались з таким запитом військовослужбовці, які встали на захист вітчизни після повномасштабного вторгнення росії на Україну, оскільки існуючий порядок не дозволяв цій категорії військовослужбовців отримувати статус УБД.  

01 грудня 2022 року Генштаб нарешті розробив алгоритм, яки дозволяє військовослужбовцям, що стали на захист України після 24 лютого 2022 року отримати статус УБД. 

Покроково роз’яснюємо, які документи необхідні, як їх зібрати та куди необхідно звертатись, щоб отримати статус УБД.

  1.     Необхідно подати на ім’я свого керівництва рапорт стосовно надання комплекту документів, які є підставою для надання статусу УБД. 
  2. Керівництво через відповідні підрозділи служб персоналу (кадрових центрів) організовує оформлення та видачу наступних документів:

- довідку про безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони Украї‌ни, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією росій‌ської федерації‌ проти Украї‌ни;

- обов’язково як мінімум один з цих документів: витяги (копії‌) бой‌ових донесень, з журналів бой‌ових дій‌, з вахтових журналів; копії‌ польотних листів, матеріалів службових розслідувань за фактами отримання поранень, контузій‌, каліцтв. 

- також можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання вами особисто або у складі ‌військової‌ частини (органу, підрозділу), установи та закладу бой‌ових (службових) завдань;

-   для тих, хто перебував у полоні або в заручниках – матеріали службових розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.

 

  1. Після отримання необхідних документів, треба звернутись до комісії з питань розгляду матеріалів про надання статусу УБД. 
  2. На розгляд комісії‌ з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бой‌ових дій‌ ви подаєте наступні документи:

- рапорт (заяву) щодо розгляду документів на комісії‌ з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бой‌ових дій‌;

- документи, зазначені у п. 2;

- згоду на збір та обробку персональних даних;

- засвідчені копії‌ сторінок паспорта громадянина Украї‌ни з даними про прізвище, ім’я та по батькові, видачу паспорта, місце проживання та документа про присвоєння ідентифікацій‌ного номера або лицьового і зворотного боку паспорта громадянина Украї‌ни у формі картки та документа, що підтверджує місце проживання;

- дві кольорові фотокартки розміром 3x4 см на матовому папері, зображення обличчя має зай‌мати 65-70 % фотокартки.

    Комісії‌ з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бой‌ових дій‌ утворюються у: Міністерстві оборони Украї‌ни;  Генштабі ЗСУ; Адміністрації‌ Державної‌ спеціальної‌ служби транспорту;  Командуваннях ПС ЗСУ, ВМС ЗСУ та СВ ЗСУ;  ОК «Північ», «Південь», «Схід» та «Захід». 

   Що ж далі? Комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бой‌ових дій‌ зобов’язана у місячний строк з дня отримання усіх вище перерахованих документів доводить до вас прийняте рішення та роз’яснює порядок отримання посвідчення УБД. 

У випадку відмови Комісії у визнанні військовослужбовця УБД, таке рішення може бути оскаржено у судовому порядку.

У разі виникнення складнощів, ви можете звертатися до сектору “Красилівське бюро правової допомоги” за правовою допомогою за адресою вул.Театральна 1, м.Красилів, або за номерами телефонів 4-26-60; 0 800 213 103.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора