A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Хмельницької окружної прокуратури за І півріччя 2023 року на території Красилівської міської, Антонінської селищної, Заслучненської та Щиборівської сільських рад Хмельницького району

Дата: 18.07.2023 10:48
Кількість переглядів: 52

Хмельницькою окружною прокуратурою упродовж І півріччя 2023 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих ними збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.

Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.

 

І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування

Упродовж 6 місяців 2023 року зареєстровано 248 кримінальних правопорушення, що на 36,1% більше ніж за аналогічний період 2022 року (248 проти 177).

За вказаний період на 86% збільшилася кількість облікованих кримінальних правопорушень (164 проти 88).

Особливо тяжкі кримінальні правопорушення не обліковувалися (минулого року - 5).

Утричі збільшилася кількість тяжких правопорушень (зросли з 28 у минулому році до 93 у поточному), питома вага яких становить 76,3%.

В Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано 25 нетяжких злочинів (у минулому році - 15) та 45 проступків (у минулому році – 40).

Упродовж 6 місяців 2023 року Хмельницькою окружною прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво у 512 кримінальних провадженнях, що розслідувалися піднаглядними органами поліції. За цей період закінчено розслідування у 165 кримінальних проваджень (32%) від загальної кількості.

Скеровано до суду з обвинувальними актами 59 кримінальних проваджень, у тому числі 2 - з угодами про визнання винуватості.

За результатами досудового розслідування встановлено збитки на загальну суму 69 тис грн (у тому числі заподіяних державі 17 тис грн), з яких відшкодовано в ході досудового розслідування 61 тис грн (у тому числі заподіяних державі 17 тис грн), що становить 88,4 %.

Упродовж 2023 року відносно неповнолітніх кримінальні провадження не розслідувалися (за аналогічний період 2022 року такі кримінальні провадження також відсутні).

Забезпечено дотримання прав неповнолітніх при проведенні оперативно-розшукової діяльності та здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, у тому числі під час судового розгляду.

 

II. Протидія корупції

Прокуратурою, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, проводиться робота з протидії корупційним проявам.

Впродовж 6 місяців 2023 року до суду спрямовано 1 обвинувальний акт у сфері протидії корупції.

Так, 27.02.2023 скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12023243000000597 за ч. 1 ст. 369 КК України за фактом пропозиції та надання неправомірної вигоди інспекторам СРПП ВПД №2 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області за прийняття рішення останніми щодо не складання протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП та не вилучення транспортного засобу, яким керувала особа.

20.06.2023 вироком Красилівського районного суду Хмельницької області обвинуваченого засуджено за ч. 1 ст. 369 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 17000 гривень.

 

III.    Стан законності у сфері кримінального судочинства

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.

Прокурорами підтримано обвинувачення у 50 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 41 вирок, до реальної міри покарання засуджено 22 особи.

Апеляційні скарги на незаконні рішення судів першої інстанції не подавались.

 

IV.    Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру

Вжитими організаційно-практичними заходами підвищено ефективність нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції району, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.

За результатами перевірок внесено 4 документів реагування, з яких 4 розглянуто та задоволено із вжиттям відповідних заходів до усунення порушень.

 

V. Представницька діяльність на захист інтересів держави

З метою захисту інтересів держави Хмельницькою окружною прокуратурою (м. Красилів) впродовж 6 місяців 2023 року заявлено 13 позовів на загальну суму 142,9 млн грн щодо 37,5 га земель, 6 позовів на загальну суму 142,8 млн грн щодо 30 га земель судами задоволено.

Забезпечено виконання рішень суду на суму понад 142,8 млн грн, повернуто 39,6 га земель та внесено 1 скаргу на бездіяльність державного виконавця, яку розглянуто та задоволено.

Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в земельній сфері.

До прикладу, в січні 2023 року окружною прокуратурою до господарського суду Хмельницької області заявлено  позовну заяву до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 29,6 га вартістю 142,6 млн грн та зобов’язання повернути її у власність громади, яка 28.03.2023 рішенням суду задоволена у повному обсязі (на даний час рішення реально виконане).

Також до Красилівського районного суду Хмельницької області заявлено 7 позовних заяв до іноземних громадян про конфіскацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 8,5 га вартістю 277 тис грн, 4 із яких стосовно земельних ділянок загальною площею 5 га вартістю 167 тис грн станом на 01.07.2023 задоволено у повному обсязі.

Застосовувалися представницькі засоби прокурорського реагування на захист інтересів держави в сфері державного та комунального майна.

До прикладу, у травні 2023 року до господарського суду Хмельницької області прокуратурою пред’явлено позов до фермерського господарства про скасування державної реєстрації права приватної власності на гідротехнічну споруду вартістю 33 тис грн та повернення останньої у комунальну власність, який перебуває на розгляді.

Окрім того, у червні 2023 року до господарського суду Хмельницької області прокуратурою пред’явлено позов до однієї із сільських рад Хмельницького району та господарського товариства про скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки водного фонду та їх повернення до державної власності, який перебуває на розгляді.

Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в екологічній сфері.

До прикладу, окружною прокуратурою до Красилівського районного суду Хмельницької області заявлено позовну заяву в інтересах держави в особі Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області (Хмельницький рибоохоронний патруль) до фізичної особи про стягнення 108596 гривень шкоди, завданої водним біоресурсам, який розглянуто та задоволено (станом на 01.07.2023 забезпечується реальне виконання рішення суду).

За вказаний період, в ході представницької діяльності зареєстровано 6 кримінальних провадження.

 

Представницька діяльність на захист інтересів держави у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству

Упродовж І півріччя 2023 року при здійсненні представницької діяльності у сфері ювенальної юстиції Хмельницькою окружною прокуратурою до суду заявлено 4 позовних заяви, 2 з яких розглянуті та задоволені.

Зокрема, судом задоволені позовні вимоги прокуратури та зобов’язано орган місцевого самоврядування виплатити 12 випускникам загальноосвітніх навчальних закладів – дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, належну їм одноразову грошову допомогу на загальну суму близько 180 тис. гривень.

 

VI.    Розгляд звернень громадян

За 6 місяців 2023 року до окружної прокуратури надійшло 64 звернення, з них вирішено 35 звернень, що становить 55% від загальної кількості звернень.

Значну частину звернень (29 звернень або 45%), що надійшли в прокуратуру, в порядку ст.7 Закону України «Про звернення громадян» скеровано за належністю в інші відомства для вирішення.

Передумовами надходжень звернень до прокуратури є насамперед, неналежний стан здійснення слідчими/дізнавачами, на думку заявників, досудового розслідування, порушення соціальних прав, низька правосвідомість окремих громадян, законодавчі зміни, які визначають повноваження органів прокуратури, а також бажання громадян вирішити порушені в зверненні питання, що не відносяться до компетенції прокуратури поза судовим розглядом.

Так, зокрема з питань досудового розслідування до окружної прокуратури надійшло 34 звернення (понад 53%). Найчастіше заявники звертаються із скаргами на дії, рішення чи бездіяльність органів поліції.

 

VII.   Стан інформування суспільства про роботу прокуратури

З метою інформування суспільства про результати діяльності окружної прокуратури прокурорами здійснено 17 виступів.

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.

При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора