A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Служба у справах дітей Антонінської селищної ради

Дата: 16.02.2024 10:23
Кількість переглядів: 103

Служба у справах дітей | Рожищенська міська рада

Впродовж 2023 року діяльність служби у справах дітей Антонінської селищної ради була спрямована на виконання функцій та завдань щодо захисту законних прав та інтересів дітей, з дотриманням законодавчих та нормативно-правових актів України.

З метою забезпечення прав дітей та реалізації права громадян на отримання повної та достовірної інформації про дітей, які можуть бути усиновлені або влаштовані в їхні сім’ї, а також для накопичення, зберігання, обліку, пошуку та використання даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, опікунів, піклувальників, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, служба у справах дітей Антонінської селищної ради розпочала відповідну роботу в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

Службою у справах дітей ведеться квартирний облік для поліпшення житлових умов дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа.

Станом на 01.01.2024 року на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, служби перебуває 14 статусних дітей (8 дітей-сиріт та 6 дітей, позбавлених батьківського піклування),  які залишились без батьківського піклування, 1 дитина-сирота та 1 дитина позбавлена батьківського піклування із числа внутрішньо-переміщених осіб та 6 статусних дітей прибувших з інших територій, які виховуються у дитячому будинку сімейного типу на території Антонінської ТГ.

Впродовж 2023 року  на первинний облік  взято 4 дітей, яким на підставі відповідних документів надано статус дітей-сиріт. В зв’язку з досягненням повноліття 2 статусних дітей було знято з даного обліку.

На підставі графіка здійснення контролю за станом утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклулування обстежувались житлово-побутові  умови проживання, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників та дитячому будинку сімейного типу на території Антонінської територіальної громади та складено відповідні акти.

З нагоди Міжнародного Дня захисту дітей 1 червня 2023 року та до дня Святого Миколая 6 грудня працівники служби брали активну участь в організації проведення свят з дiтьми-сиротами, дiтьми, позбавленими батьківського піклування. Впродовж  звітного періоду начальник служби представляла інтереси дітей в судді та надавала відповіді на різні судові звернення, направляла висновки про доцільність позбавлення батьківських прав, які розглядалися та розглядаються в судах з метою захисту законних прав та інтересів дітей.

Станом на 01.01.2024 р.  в службі у справах дітей обліковується 69 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та які виховуються у 27 сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. За 2023 рік знято з обліку служби 2 дітей, що перебували на обліку, як діти СЖО, яких потім поставлено на облік, як дітей-сиріт та 1 дитину, яка досягла повноліття. Впродовж  поточного року на облік служби було взято 1 дитину, мати якої ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків та 28 дітей, які отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та зазнали психологічного насильства.

З метою попередження дитячої бездоглядності, безпритульності, контролю за умовами проживання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, працівниками служби спільно з старшим інспектором ювенальної превенції ВП ХРУП  ГУНП в Хмельницькій області та поліцейськими офіцерами Антонінської територіальної громади за звітний період проведено 82 профілактичних рейди-обстежень та обстежено 66 сімей, в яких виховується 116 дітей. За результатами рейдів-обстежень складені відповідні акти та оформлено звіти. До батьків, які систематично вживають алкогольні напої, не виконують батьківські обов’язків щодо виховання дітей, здійснюються заходи профілактичного, виховного, адміністративного характеру, ініційовано притягнень до адміністративної відповідальності 3 батьків.

Працівники служби у справах дітей Антонінської селищної ради мають досить тісну співпрацю із працівниками КУ «Центр надання соціальних послуг», спільно здійснюють обстеження умов проживання сімей та проводять відповідну профілактичну роботу із сім’ями та дітьми. Протягом року, найбільше виносилось питання  щодо попередження насильства в сім’ях та в дитячому середовищі, адже, саме війна, найбільше внесла зміни та важкі корективи у життя кожної родини. Також, із головним інспектором ВЗНС ХРУ ГУ ДСНС України в Хмельницькій області – Шокотом Сергієм Вікторовичем спільно проводились профілактичні рейди серед вразливих категорій населення, а саме: багатодітні родини  та сім’ї, що опинились у складних життєвих обставинах з метою перевірки справного пічного опалення та підвищення обізнаності в правилах пожежної безпеки та недопущення пожеж серед осіб підвищеної групи ризику.

На постійному контролі служби перебуває питання залучення дітей до навчання. Протягом 2023 року надійшло 2 повідомлення із навчальних закладів, щодо тривалих пропусків навчальних занять учнями. З неповнолітніми та їх батьками, проведено профілактично-роз’яснювальну роботу, в тому числі, на засіданні комісії з питань захисту прав дитини Антонінської селищної ради.

Станом на звітну дату одна неповнолітня дитина перебуває на  профілактичному обліку сектору ювенальної превенції ВП ХРУП  ГУНП в Хмельницькій області, як дитина яка неодноразово самовільно залишала постійне місце проживання та вчиняла протиправну поведінку. З дитиною та її батьками проведено профілактично-роз’яснювальні заходи.

Впродовж 2023 року організовано та проведено 18 засідань комісії з питань захисту прав дитини Антонінської селищної ради, на яких було розглянуто 54 питань, в тому числі щодо встановлення опіки та піклування над дітьми-сиротами, надання дозволів на вчинення правочинів щодо нерухомого майна і інтересах дітей, надання висновків про доцільність позбавлення батьків батьківських прав відносно дітей, тимчасового влаштування дітей, які залишились без батьківського піклування, в сім’ю родичів, неналежного виконання батьками батьківських обов’язків по відношенню до дітей, взяття під соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах,  надання внутрішньо переміщеним дітям статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. За результатами розгляду питань було підготовлено та затверджено відповідні рішення, більшість з яких, в подальшому, затверджено на засіданнях виконавчого комітету Антонінської селищної ради.   

Протягом звітного року працівниками служби проводився прийом громадян та розгляд звернень громадян, надавалась інформація на листи та доручення керівництва облдержадміністрації, райдержадміністрації, ССД ОДА, селищної ради та ін., проводилась підготовка та направлення щотижневих, щомісячних інформацій, квартальних та річного звітів, листів до старостатів громади, учбових закладів, закладів охорони здоров’я тощо, про надання необхідних документів з метою поповнення особових справ дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора