Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

На Хмельниччині зафіксовано шість випадків сказу тварин

Дата: 20.06.2024 14:05
Кількість переглядів: 93

    Протягом 2024 року на Хмельниччині уже зафіксовано 6 випадків сказу серед тварин. Останній випадок трапився 10 червня в с. Дубище Красилівської громади, де домашній кіт покусав свою власницю. Укус зараженої сказом тварини є смертельно небезпечним для людини, при несвоєчасно наданій допомозі. Збудником є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється від хворої тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови  під час укусу або при ослиненні.

  Природним резервуаром і переносником вірусу в більшості випадків є лисиця, популяція якої зросла в рази у зв’язку із забороною полювання під час дії воєнного стану. Але основну загрозу для людей становлять домашні та безпритульні тварини, зокрема не вакциновані собаки і коти, які заражаються сказом через укуси диких тварин.

  Прикрим є той факт, що останні три випадки сказу виявлено у домашніх тварин, власники яких не подбали про проведення щеплень своїм тваринам, а це становить безпосередню небезпеку, як для самих власників, так і для інших людей.

  Спеціалістами Красилівської дільничної лікарні ветеринарної медицини здійснюються планові профілактичні щеплення проти сказу домашнім собакам, котам, великій рогатій худобі,  а в осередках сказу і іншим сільськогосподарським тваринам.

    З початку року, в зоні обслуговування  дільничної лікарні щеплено проти  сказу 3104 собак, 2756  котів, 5317 великої рогатої худоби  65                                 інших видів.

   У травні 2024 року фахівцями ветеринарної медицини у взаємодії із членами районної організації УТМР та працівниками лісового господарства розкладено 22971 доза пероральної вакцини проти сказу диких м’ясоїдних на території Антонінської, Заслучненської, Красилівської, Щиборівської ТГ.

 Спеціалісти ветеринарної медицини забезпечені в достатній кількості  вакциною проти сказу і продовжують свою роботу в населених пунктах зони обслуговування. Щеплення проводяться методом подвірного обходу, попередньо повідомивши про заплановані заходи  представників органів місцевого самоврядування. Власники тварин, відповідно  до законів України «Про ветеринарну медицину » та «Про захист тварин від жорсткого  поводження» зобов’язані проводити щорічну вакцинацію своїх домашніх тварин проти сказу. Крім цього, дотримуватися правил утримання домашніх тварин у населених пунктах, не допускати контактів із хворими та підозрілими у захворюванні дикими та безпритульними тваринами.

  Громадянам, в обов’язковому порядку, у випадку потенційно небезпечного контакту з твариною невідкладно звертатися по медичну допомогу. Якщо медицина ще не може вилікувати хворого на сказ, то з запобіганням виникненню цієї хвороби вона успішно справляється шляхом проведення щеплень особам з підозрою на можливе зараження вірусом сказу.

   Памятайте, сказ не лікується, йому можна тільки запобігти. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Ще у двох селах Шепетівщини виявили випадки сказу — Сайт міста Шепетівка


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора