Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

АНАЛІЗ санітарно-епідемічної ситуації в Антонінській громаді за 6 місяців 2024 року

Дата: 19.07.2024 15:20
Кількість переглядів: 52

За 6 місяцві 2024 року та за аналогічний період 2023 року по  Антонінській територіальній громаді не реєструвались випадки захворювання на імунокеровані інфекції, такі як дифтерія, правець,  поліомієліт, кір,  краснуха,  паротит.

  До імунокерованих інфекцій відносяться дифтерія, кашлюк, правець, кір, паротит, краснуха, поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, гемофільна інфекція. Одним із вирішальних чинників на керовані інфекції є високий відсоток охоплення населення щепленнями, що призводить до розвитку “колективного імунітету”.

З грудня 2023 року як в Україні так і в Хмельницькій області погіршилась епідемічна ситуація щодо кашлюку. Захворюваність не оминула і Красилівщину, так за 6 місяців  2024 року зареєстровано 10 випадків, що становить 20,8 на 100 тис.населення при обласному показнику 15,6; за аналогічний період 2023 року захворюваність не реєструвалась. По  Антонінській територіальній громаді  за 6 місяців  2024 року зареєстровано 1 випадок, що становить 9,7 на 100 тис.населення. Захворіла доросла людина.

Що стосується захворюваності на кір то черговий підйом  реєструвався в 2018 - 2019 роках було зареєстровано 81 та 446 випадків і тільки завдяки Кампанії “наздоганяючої” імунізації проти кору, епідемічного паротиту і краснухи у 2023 році вдалось запобігти новим спалахам.

 Проаналізовуючи захворюваність на паротит у довакцинальному періоді щорічно реєструвалось до 120 випадків тільки завдяки імунізації вдалось знизити захворюваність до спорадичних поодиноких випадків.

 Імунокерованих інфекцій можна запобігти, якщо вчасно вакцинуватись згідно календаря і досягти колективного імунітету не менше 95%.

 

 З групи крапельних інфекцій за 6 місяців 2024 року зареєстровано 24 випадки вітряної віспи,  за аналогічний період 2023 року зареєстровано 10, спостерігається ріст в 2,4 рази, показник  становить 269,0 на 100 тис. населення при районному 100,1 серед захворівших 3 дорослих та 21  дитина  (  у віці 1-4 роки - 1, у віці 5-9 років – 6, у віці 10-14 років - 9, та у віці 15-17 років - 5 дітей).

 

Що стосується захворюваності по сумі гострих кишкових інфекцій, то за 6 місяців 2024 року зареєстровано 2 випадки, проти 1  за аналогічний період минулого року,  показник захворювання становить 22,4 на 100 тисяч населення, при районному показнику 35,4 на 100 тисяч населення.

 

 За 6 місяці 2024 року зареєстровано 1 випадок гастроентероколіту викликаного встановленим збудником, захворіла дитина 10 років, за аналогічний період 2023 року також реєструвався 1 випадок, показник  становить 11,2 на 100 тис. населення при районному 25,0.  У даному випадку захворювання фактор передачі є харчовий, а саме  оселедець.

На гастроентероколіти, викликані невстановленим збудником захворіла 1  дитина до року, неорганізована, фактором передачі є харчовий продукти, а саме молоко.

 

Захворюваність гострими вірусними гепатитами  В, С, за 6 місяців 2024р. не реєструвалася. Зареєстровано 3 випадки хронічного  вірусного гепатиту С, що становить 33,6 на 100 тисяч населення при районному показнику 35,4. Захворіли дорослі,  механізм передачі не встановлено.

 

З розділу особливо-небезпечних інфекцій за 6 місяців 2024 року зареєстровано 1 випадок туберкульоз органів дихання, що становить 11,2 на 100 тисяч населення при районному показнику 10,4, за аналогічний період  2023 року захворювання не реєструвалось.

 

Просимо звернути увагу, що різко скоротилось число декретованих груп населення, які проходять профілактичні обстеження в нашій лабораторії. Згідно статті 45 Закону України Про систему громадського здоров'я від 06.09.2022 р. № 2573 “Обов’язкові медичні огляди організовуються і здійснюються у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.  Суб’єкти господарювання несуть відповідальність за організацію та своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і допуск їх до роботи без наявності необхідного медичного висновку згідно із законодавством.

За ІІ квартал 2024 р. було проведено дослідження води питної лише з відомчого водопроводу ПАТ "Антонінське РТП" (місце тимчасового проживання ВПО) згідно плану моніторингових досліджень. При дослідженні виявлено перевищення вмісту заліза та невідповідність води за органолептичними показниками. Акт обстеження об'єкту з відповідними протоколами інструментально-лабораторних досліджень наданий заступнику селищному голови.

Згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 п.4.5  “Підприємства питного водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання”.  Для проведення лабораторних досліджень води пропонуємо звернутись до Красилівського відділення для заключення договорів і подальшої співпраці.

За ІІ квартал 2024р. згідно плану моніторингових досліджень було досліджено воду з 3 криниць громадського користування у с.Ключівка та 2 криниць громадського користування у с.В.Орлинці. Вода з 4 колодязів не відповідає нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками (перевищення загальної жорсткості та вмісту нітратів). Право людини на безпечну для здоров’я та життя питну воду зафіксовано в Законі України  “Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення”. Згідно Статті 13 “До повноважень органів місцевого самоврядування у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення належить також здійснення контролю за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення. Інформація про проведенні дослідження з пропозиціями усунення недоліків надається директору комунального підприємства.

Через недотримання санітарно-гігієнічних правил, недоброякісне водопостачання можливе загострення епідеміологічної ситуації, зростання захворюваності на гепатит та гострі кишкові інфекційні хвороби. Необхідно більше уваги приділяти питанням утримання та профілактичної дезінфекції джерел водопостачання, систематичного проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води.

Згідно Закону України Про систему громадського здоров'я від 06.09.2022 р. № 2573 керівникам органів місцевого самоврядування, всіх закладів та організацій незалежно від форм власності пропонуємо вжити заходів для недопущення епідускладнень з інфекційних та неінфекційних захворювань, а саме:

  • забезпечення проведення медико-санітарних заходів на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах;
  • здійснення діяльності, спрямованої на запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб, локалізацію і ліквідацію їх спалахів та епідемій, у тому числі щодо вирішення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення таких заходів;
  • організація ведення обліку, здійснення первинного аналізу та внесення інформації, що стосується здоров’я населення на відповідній території, у систему обліку та аналізу даних щодо інфекційних хвороб та неінфекційних хвороб у встановленому порядку;
  • організація проведення дослідження води питної з джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання для забезпечення населення територіальної громади питною водою, яка відповідає нормативним вимогам;
  • забезпечення контролю за своєчасним проходження медичних оглядів декретованих контингентів ( в т.ч. працівників закладів освіти, харчування, сфери обслуговування тощо на носійство збудників кишкових інфекцій, патогенного стафілококу);
  • забезпечення взаємодії з центрами контролю і профілактики хвороб на відповідній території;
  • вжиття заходів щодо підвищення рівня проведення профілактичних щеплень, зокрема тим особам, що своєчасно не пройшли планову вакцинацію;
  • забезпечення контролю за виконанням керівниками закладів освіти вимог статті 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” щодо заборони відвідування дитячих закладів дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • зобов’язати керівників закладів охорони здоров’я забезпечити контроль за вакцинальним статусом дітей відповідно до Календаря профілактичних щеплень в організованих дитячих колективах ( дошкільних та шкільних закладах освіти) та місцях колективного проживання, зокрема в будинках-інтернатах, місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб;
  • активізація просвітницької роботи з населенням громад, а також у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб по профілактиці інфекційних та неінфекційних захворювань, (в т.ч про необхідність проведення імунопрофілактики та безпечний відпочинок влітку) шляхом розміщення матеріалів на сайтах ОТГ, сторінках громад у соціальних мережах, використовуючи інформацію надану ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".
  • СЕC по-українськи. 2017-ий - позбулися. 2020-ий - і знову “здрастуйте”?

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора