A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

 Виставка «Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзивіллів авторства Мойсея Лейбовського» Оксани Лобко

Дата: 08.04.2019 15:20
Кількість переглядів: 379

 

«Поступово крок за кроком, частина за частиною з документів, художніх полотен, фотографій та людської памяті відтворюється цілісна картина історії життя наших предків. А кожна деталь у цих документах, портретах й фотографіях є надзвичайно важливим джерелом для дослідження минувшини нашого краю». Такими словами починає каталог виставки «Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзивіллів авторства Мойсея Лейбовського» автор каталогу, кандидат історичних наук Оксана Лобко, яка подарувала для «Музею Потоцьких» частину своєї експозиції.

Виставка «Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзивіллів авторства Мойсея Лейбовського» є путівником, який допомагає самостійно провести екскурс історією однієї родини, зазирнути за завісу нашої спільної історії, доторкнутись до великої культурної та духовної спадщини… Головна ідея авторки – показати через одну картину-портрет, написану 1903 року, неймовірну історію людей, які були пов’язані не лише родинними зв’язками, обов’язками чи територіальною приналежністю, а й залученістю в історію кількох країн: Польщі, Франції, Німеччини, Іспанії, Білорусі та України. Водночас, це спроба наблизити нас до постаті основної героїні Хелени Августи Потоцької уродженої Радзивілл, зображеної в шафрановій сукні з намистом.

Експозиція містить центральну картину, копію портрета Хелени Потоцької, її біографію (дитинство, молоді роки), відомості про братів та сестру Радзивіллів, «Берлінську лінію» Радзивіллів, про шлюб з Юзефом Потоцьким, синів Потоцьких, палац у Варшаві на Краківському передмісті, життя Потоцьких в Антонінах.

На виставці разом з портретом представлені фотографії Хелени, її родини та друзів періоду щасливих років життя на Волині та пізніших часів. Вони є важливим дослідницьким джерелом для відкриття та пізнання минулої епохи, а також мають велике історичне та освітнє значення.

Щиро дякуємо п. Оксані за щедрий подарунок, працю та довіру!!!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора