Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

05.01.2023 року набув чинності новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів від 30.12.2023 року №1487. 

Дата: 09.02.2023 17:11
Кількість переглядів: 101

05.01.2023 року набув чинності новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів від 30.12.2023 року №1487. 

 Відповідно до П. 2 нового Порядку, військовий облік є складовою змісту мобілізаційної підготовки держави. Він полягає у діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій щодо:

фіксації, накопичення та аналізу наявних людських мобілізаційних ресурсів за військово-обліковими ознаками;

здійснення заходів із забезпечення виконання встановлених правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними та резервістами;

подання відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів до органів ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Для належного функціонування системи військового обліку визначається кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку, проте за наявності на військовому обліку менше 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів обов’язки щодо ведення військового обліку покладаються на особу служби персоналу, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу.

Відповідно до п. 16 Постанови, військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів - на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

 1. Персонально-якісний військовий облік передбачає облік відомостей стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за зареєстрованим місцем проживання, які узагальнюються в облікових документах. Відповідальний за ведення обліку суб’єкт - районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки.

 2. Персонально-первинний військовий облік передбачає облік відомостей стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх проживання у відповідній адміністративно-територіальній одиниці. У селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, ведення такого обліку покладається на виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

 3. Персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

- Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Військово-обліковими документами є: для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці; для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;  для резервістів - військовий квиток.

 - Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа  призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;

військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у тому числі жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони. 

З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють: перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. 

- Надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

- Оповіщення на вимогу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і забезпечення їх своєчасного прибуття;

- Проведення відповідної роз’яснювальної роботи серед призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо виконання ними правил військового обліку;

- Забезпечення повноти та достовірності облікових даних, що вносяться до списків персонального військового обліку;

Відповідно до п. 51 Постанови, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

 

У разі якщо виникатимуть зпитання Ви можте звертатися до сектору “Крсилівське бюро правової допомог” за адресою м.Красилів, вул.Театральна 1, або а номерами телефонв 4-26-60, 0 800 213 103
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора